Als je in een nieuwe auto wilt rijden maar niet genoeg geld hebt om de auto te kopen, kun je het voertuig leasen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand, waardoor het vaak wel mogelijk is om in de gewenste auto te rijden. Ben je overtuigd en wil je privé een auto leasen? Zet dan niet direct jouw handtekening onder het leasecontract. Er zijn namelijk bepaalde zaken waar je op moet letten. Wij zetten er hier 4 voor je op een rijtje.
1. Prijs
De prijs is vaak het eerste waar mensen naar kijken als zij private lease overwegen. Logisch, want je wilt immers weten waar je aan toe bent voordat je de knoop doorhakt. Een veelgemaakte fout bij private lease is dat mensen voor de goedkoopste optie gaan. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien de beste keuze, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo kunnen bepaalde zaken bij de ene partij wel bij de prijs zijn inbegrepen, maar bij de andere partij niet. Kijk daarom altijd eerst wat er allemaal bij de prijs in zit voordat je de keuze maakt. Zodoende voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.
2. Looptijd
Een tweede aandachtspunt is de looptijd van het leasecontract. Ben je niet bekend met leasen? Dan denk je misschien dat een contract altijd dezelfde looptijd heeft. Dit is een misvatting, want bij de meeste leasemaatschappijen bepaal je namelijk zelf hoe lang je een auto leaset. Over het algemeen kun je kiezen voor 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Een korte looptijd lijkt misschien de beste keuze, omdat je dan het minst lang aan het contract vastzit. Dat klopt, maar je betaalt ook een (veel) hoger bedrag per maand bij een kortere looptijd. Denk daarom goed na over de looptijd voordat je het leasecontract tekent.
3. Kilometrage
Wie denkt dat hij een onbeperkt aantal kilometers mag rijden met een leaseauto heeft het mis. Hier is namelijk een maximum aan verbonden. Hoeveel kilometer je precies mag rijden met een private lease auto kan per leasemaatschappij verschillen. Het exacte aantal staat in het leasecontract. Het is belangrijk om na te gaan of de kilometrage aansluit bij jouw rijgedrag. Rijd je meer kilometers dan in het contract staat? Dan brengt de leasemaatschappij kosten in rekening voor iedere extra gereden kilometer.
4. Stopzetten
Er zijn situaties denkbaar waarin je jouw leasecontract vroegtijdig wilt beëindigen. Helaas is het vaak een uitdaging om onder het contract uit te komen. Gelukkig zijn er partijen die jou de mogelijkheid bieden om een leasecontract vroegtijdig stop te zetten. Ga er niet klakkeloos van uit dat dit kan, want er zijn ook leasemaatschappijen die hier moeilijk over doen. Kijk daarom altijd wat de voorwaarden voor vroegtijdige beëindigen zijn voordat je jouw handtekening zet.